Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bolońskie lazanie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
mięso mielone wołowe 500 gramów
pomidory konserwowe 400 gramów
oregano 1 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuk
szpinak 750 gramów
ser ricotta 250 gramów
twarożek 250 gramów
jajko 2 sztuk
parmezan 50 gramów
bazylia 2 pęczek
lazanie 500 gramów
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bolońskie lazanie

Oczyszczoną cebule i czosnek posiekać. Cebulę i połowę czosnku zeszklić na łyżce oliwy, dodać mięso i usmażyć, rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone na kawałki pomidory wraz z sokiem, oregano, listkiem laurowym. Oprószyć solą oraz pieprzem i dusić na małym ogniu 30 minut. Oczyszczony szpinak pokroić oraz podsmażyć z resztą czosnku i oliwy. Oprószyć solą oraz pieprzem.
Ricottę wymieszać z twarożkiem, jajkami i 1/3 startego parmezanu, przyprawić gałką, sola oraz pieprzem. Oczyszczoną bazylie pokroić na paski i wymieszać z masą serową. Formę do zapiekania wysmarować masłem, na dnie położyć 2-3 plastry lazanii i układać na nich kolejno warstwy mięsa, szpinaku i twarogu. Czynność powtarzać,aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa mięsa. Posypać resztą startego parmezanu i ułożyć na nim kawałki masła. Piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać od razu po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 07.04.2011 22:55
musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak