Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe koniki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło pół kostki
cukier 150 g
miód 350 g
mąka 0,6 kg
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe koniki

Miód rozpuścić, wymieszać z połową kostki masła. Dodać cukier, sodę i troszkę soli, oraz dwa całe jajka. Na koniec wsypać mąkę, oraz tarta skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać nożem koniki. Ozdabiać je, wyciskając na nich wzorki.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik. Koniki układać na blasze uprzednio wysmarowanej tłuszczem (aby ciastka się nie przykleiły).

Koniki można też po upieczeniu ozdobić polewą czekoladową, bakaliami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 28.12.2010 18:25
jestem zachwycona, przepiekne!
mirosława4 26.12.2010 14:26
super
Magda60 24.12.2010 22:14
moze kiedys wyprobuje
eli82 22.12.2010 12:59
rewelacja ! brawo !
Cbeti 07.12.2010 14:07
Koniki super, pewnie smakują tak jak wyglądają
Leonka 19.11.2010 17:10
Gratuluję talentu, świetne są te koniki! :)
goofy9 20.10.2010 13:18
o rety, prawdziwa sztuka. Koniki są doskonałe
cukiereczek 24.09.2010 09:40
Piękny ten konik ,a z kolorowym lukrem wyglądałby bajkowo
Karolek1 22.09.2010 08:49
Nie posiadam takiej foremki. Koniki zostały wykrojone małym ostrym nożykiem. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne ;) Wystarczy na kartce papieru narysować konika (lub każdy inny kształt), przyłożyć do rozwałkowanego ciasta, delikatnie wyciąć nożem, potem wyrównać brzegi i gotowe :) Wzorki na koniku odbija się wykałaczką :D
bernika 21.09.2010 09:18
mozesz dac zdjecie tej foremki co nai te koniki wykrawales?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak