Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z sosem paprykowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Steki wołowe 4 sztuki
czosnek pokrojony w plasterki 4 ząbki
rozmaryn 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
koniak 4 łyżki
oliwa 5 łyżek
sól, pieprz do smaku
sos
żółta papryka 1 sztuka
masło 2 łyżki
papryka czerwona 2 sztuki
kremówka 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z sosem paprykowym

Oliwę wymieszaj z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, koniakiem oraz sporą ilością pieprzu. Tak powstałą marynatą nasmaruj mięso i odstaw do lodówki na 3 godziny. Papryki ułóż na blasze i piecz 30 minut w temp. 200 stopni, aż skórka zbrązowieje. Wyjmij i lekko ostudź. Zdejmij skórkę i usuń pestki. Paprykę przełóż do blendera i zmiksuj na miazgę. W rondelku zagotuj śmietanę, dodaj paprykowe puree. Zagotuj, dopraw solą, białym pieprzem i szczyptą cukru. Zestaw z ognia i dodaj masło. Patelnię grillową rozgrzej, przełóż zamarynowane kotlety i smaż 3-4 minuty z obu stron. Przed końcem smażenia oprósz solą. Stek ułóż na talerzu i polej sosem. Podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 21.09.2010 10:12
Ojj, tak, stek to podstawa :)
Margo1 20.09.2010 19:09
Bardzo lubię takie steki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak