Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUCHE RÓŻYCZKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schłodzone masło 20 dag
mąka (pół na pół pszennej i krupczatki) 2,5 szklanki
cukru pudru 3/4 szklanki
żółtko jajek 3
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHE RÓŻYCZKI

Mąkę wymieszaną z solą siekamy z masłem, dodajemy cukier. Ugniatamy i formujemy kulę, możemy dodać 1-2 łyżki zimniej wody. Zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu rozwałkujemy je cienko i wykrajamy płatki (jeśli chcemy, aby nasze ciasteczka były małe robimy to kieliszkiem, by były duże literatkę). Na każdą różyczkę bierzemy 4 kółeczka, zwijamy jedno na drugie. Powstaje rulon, który przekrajamy na pół. Dzięki temu uzyskamy 2 różyczki. Płatki różyczek rozchylamy na końcach. Do różyczek można włożyć po łyżeczce marmolady. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Kiedy końce będą zarumienione można wyciągać ciasteczka.

Polecam! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 09.12.2012 10:58
mmmniam wyśmienitki!!;)
jola1512 13.05.2011 09:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak