Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie cacuszka kulinarne. Knäckebröd, czyli szwedzkie chlebki chrupkie.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/3 szklanki
płatki owsiane 150 g
mąka (dowolny rodzaj, ja używam żytniej) 400 g
sól (najlepiej morska - bo zdrowsza ;)) do smaku
drożdże świeże 7 g
tymianek 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
syrop klonowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie cacuszka kulinarne. Knäckebröd, czyli szwedzkie chlebki chrupkie.

Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 12 średniej wielkości chlebków.

Do pokruszonych drożdży dodajemy syrop albo miód, ociupinkę soli i lekko ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, w ciepłe miejsce. Później dodajemy mąkę, płatki, przyprawy i niepełną szklankę wody (ok. 200ml).
Wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto. Dzielimy na porcje i wałkujemy na BARDZO cienkie placuszki.
Pieczemy w temp. 220 st (z termoobiegiem), bądź na maksimum piekarnika bez termoobiegu ;) przez 4 min., następnie przewracamy i dopiekamy kolejne 4-5 min. Jeżeli chlebki będą dłużej przechowywane, to dobrze - przed pieczeniem - kieliszkiem zrobić na środku każdego dziurkę, a po pieczeniu nawlec na sznureczek i wysuszyć przez noc, a później schować do jakiegoś szczelnego pojemnika albo puszki.

Zajadamy same albo z dowolnymi wytrawnymi dodatkami. Pyszne są w towarzystwie sera pleśniowego pokrojonego na cienkie paseczki i kieliszkiem czerwonego wina, ale równie niebiańsko smakują z kubkiem gorącego, mocnego, prawdziwego kakao (na które przepis dodam niebawem).

Przepyszności!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 31.12.2012 16:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak