Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURCZAK PIECZONY Z KIEŁBASKAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe cebule 2
oliwy z oliwek 1/2 szkl
angielskiej musztardy 2 łyżeczki
stołowa suszonej szałwii 1 łyżka
stołowa sosu Worcestershire 1 łyżka
cytryna 1
kurczak, podzielony na 10 części 1
kiełbasek 12
stołowej świeżych liści szałwii, poszatkowanych 2 łyżki
świezo zmielony pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK PIECZONY Z KIEŁBASKAMI

Obierz i pokrój cebulę w ósemki, włóż do worka z oliwą, musztardą, suszoną szałwią, sosem W. i pieprzem. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok do worka, resztę połówek pokrój w ósemki i dodaj do reszty. „Pomiętoś” wszystko, żeby dobrze się połączyło i dodaj kawałki kurczaka. Zostaw marynatę na noc w lodówce, najdłużej trzymaj ją tam 2 dni.

Ustaw piekarnik na ok. 220˚C. Kurczak powinien mieć temperaturę pokojową przed upieczeniem.

Włóż kurczaka z marynata do brytfanny, skórką do góry i poukładaj kiełbaski obok niego. Posyp wszystko świeżymi liśćmi szałwii i włóż do piekarnika na 1 godz. i 15 min. W połowie pieczenia przewróć kiełbaski na drugą stronę. Ułóż kurczaka i kiełbaski na dużym talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 26.09.2010 20:54
super przepis
Beata77 25.09.2010 21:01
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak