Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki z grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
jajko 1 szt
mleko 0,5 szkl
cukier 3 łyżeczki
olej 3 łyżki
sól szczypta
pieczarki 15 dkg
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
drożdże 2-3 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z grzybami

nadzienie;
15 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
łyżka bułki tartej
1 jajko

przygotować nadzienie;
Pieczarki przysmażyć z cebulką na oleju
Przyprawić do smaku , wystudzić...
Dodać jajko i tartą bułkę , wymieszać..


ciasto;
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem,
Wszystkie składniki zgnieść w jednolite plastyczne ciasto ...
podzielić na 9 równych części rozpłaszczyć w rękach każdy kawałek nadziewać grzybkami i sklejać jak pierogi.. ponacinać dekoracyjnie nożem sklejenie.

W szerokim garnku rozgrzać olej ok 5 cm od dna ..
Kłaść pierogi w rozgrzany olej i kilkakrotnie obracając usmażyć na rumiany pączkowy kolor...

Podawać z pikantnym barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 22.02.2014 17:02
dla mnie super
Lidka19880 22.02.2014 15:27
naprawdę super wyglądają i chętnie bym zrobiła jednak przez to smażenie w tym głębokim tłuszczu...:-(
as28 10.01.2014 13:00
mniam mniam
mariel78 05.11.2013 21:19
smacznie wyglądają
ana1 05.10.2013 17:48
wyglądają przepysznie
marta19 15.09.2013 22:40
apetycznie to wygląda
Pietruszka 10.08.2013 22:49
to jest pyszne
Stenka 07.07.2013 07:39
ciekawy przepis
AURELKA 24.03.2013 11:17
dla mnie bomba
[email protected] 06.03.2013 10:48
wyglądają zaskakująco pysznie
banditka 23.11.2010 09:35
wygladaja pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak