Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałka z nadzieniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50g
mleko 250 g
jajko 2
cukier 100 g
mąka 50 dag
margaryna 175 g
sól szczypta
Nadzienie:
masło 1/2 kostki
cukier 2 łyżki
kardamon 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: chałka z nadzieniem

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka. Do miski wsyp większą część mąki, wlej resztę mleka, dodaj jajka, cukier, kardamon i wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszaj drewnianą łyżką ok 10 min, aż będzie gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na ok 40 min.
Do ciasta dodaj rozpuszczoną margarynę, resztę mąki, sól. Wyrób i odstaw ponownie na jakieś 20 min.
Wyłóż ciasto na stolnicę i ponownie wyrób. Podziel na dwie cześci i każdą rozwałkuj na prostokąt.
Utrzyj składniki nadzienia i rozsmaruj na środku obu prostokątów. Zrób nacięcia wzdłuż dłuższych brzegów i składaj naprzemiennie do środka.
Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
Posmaruj ciasto jajkiem i posyp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 25 min.
Pozostaw do wystygnięcia przykryte ściereczką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 19.04.2012 19:20
ciewawy pomysł
magical66 23.07.2011 22:57
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak