Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki na piwie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 6
białko 2
drożdże 10 dag
cukier waniliowy
piwo ok 1,5 szkl
mleko 1/3 szkl
marmolada
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: pączki na piwie

Drożdzę rozrobić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, Piwo lekko podgrzać. Białka ubić.

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski., wymieszać dokładnie, i wyrabiać ciasto ok 15 min aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką delikatnie rozwałkować (ok 1 cm) i wyciskać szklanka krążki (30 szt). Gotowe krażki przykryć ściereczką i zostawić na poł godziny do wyrośnięcia.

Smalec ropuścić w rondlu ( ok 1/2 pojemności rondla) i smażyć pączki na rumiano (często odrwacając).

Jescze ciepłe nadziać marmoladą.

Dowolnie udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.08.2011 09:38
mniam
iknkirke 01.05.2011 19:59
pycha
Natalka1 28.02.2011 17:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak