Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka na rosole :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 ćwiartka kurczaka,2 marchewki,1 pietruszka,1/8 małego selera,¼ pora,1 pęczek botwinki,2 liście laurowe,4 ziela angielskie,1 ko
śmietana kremówka 1/2 szklanki
woda 3 szklanki
koperek 1/2 pęczka
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
ziemniaki 4 szt. (najlepiej młode)

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka na rosole :

Obrać warzywa ( marchew pokroić w talarki) .Włożyć z mięsem , liśćmi laurowymi , zielem angielskim i kostką bulionu drobiowego do garnka i zalać woda . Gotować 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w ósemki ( lub drobniej ) ziemniaki i dalej gotować. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, por i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku odrobiną barszczu czerwonego w płynie lub ze słoiczka lub sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem . Podawać dodając do każdego talerza jajko na twardo pokrojone w ósemki i posypaną reszta pokrojonego koperku.
Spotkałam się z dodaniem w ostatniej fazie gotowania ząbka czosnku- ja nie dodaję .

Z mięsa i warzyw wyjętych z zupy można zrobić farsz do pierogów lub krokietów , lub obrane mięso włożyć do zupy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 04.06.2011 22:49
rewelacja
rosik93 19.09.2010 20:56
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak