Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jablkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 125 g
cukier 70 g
żółtko jajek 2
mąka 170 g
Nadzienie:
jabłka 5 szt
cukier 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
białko 2
cukie rpudre 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jablkami

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas ucierając, na końcu dodać mąkę. (ciasto będzie dość lepkie). Formę do tarty wylepić ciastem, ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 10 min.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić w plasterki. W garnku zagotować ok 1 szklankę wody z łużką cukru, dodać jabłka i chwile pogotować( powinny byc miekkie) . Następnie jabłka dobrze odsaczyć i ułożyć na podpieczonym spodzie, posypać cynamonem.

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kilka kropelek olejku migdalowego. Pianę z białek wyłożyć na jabłka i ponownie zapiekać ok 10 min, az wierzch lekko zbrązowieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak