Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa zabielana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 5 szt
pietruszka korzeń 1/2 szt
seler korzeniowy kawałek
por 1/2 liść
makaron rurki
żebeka 8 kawałków
mleko 1/2 szkl
mąka tortowa 3 łyżki
sól 1 łyżka
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
pietruszka zielona
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 bobek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa zabielana

Do 6 litrowego garnka wlewamy wodę (ponad połowę). Wrzucamy ziele ang, liść laurowy, kawałek liścia pory, pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, korzeń pietruszki. Solimy i dodajemy ziarenka smaku. Dodajemy żeberka. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż zmięknie mięso. Osobno w garnku gotujemy potrzebną ilość makaronu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i spłukujemy zimna wodą, by się zahartował. Do szklanki wlewamy mleko i dodajemy mąkę. Mieszamy, by nie były grudki. Wlewamy do zupy, mieszamy i gotujemy, aż do wrzenia. Dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego i mieszamy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem i maggi do smaku. Ozdabiamy pokrojoną natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 10.10.2013 09:03
nie ma to jak pomidorowa :)
Justyna73 06.11.2010 14:59
bardzo ją lubię
plocia 14.10.2010 20:29
Smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak