Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne placuszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szkl maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
żółta i zielona papryka
oregano
sól, pieprz
olej do smażenia
pomidory 2 szt.
jajko 3 szt.
ser żółty 20 dag
Do dekoracji:
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne placuszki

Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy, przelewamy zimna wodą i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w małą kostkę, Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w mała kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy 1,5 szklanki wody, wbijamy jajka i miksujemy.
Do ciasta dodajemy pomidory, paprykę (troche odkladamy do dekoracji) oraz ser. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem dekorujemy listakmi bayli i papryką

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 19.07.2011 12:41
smaczne
agata1722
agata1722 22.10.2010 07:24
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak