Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
masło 20 dkg
cukier 30 dkg
mąka 30 dkg
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z 1 cytryny
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
mleko 0,25 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niej po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodawać do masy na przemian z mlekiem, cały czas ucierając, aby składniki połączyły się w aksamitne ciasto. Na końcu dodać skórkę cytrynową. Przeleć ciasto do formy i piecz 50-60 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 09.08.2011 12:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak