Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z jabłkami i rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
brązowy cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sok i skórka otarta z 1 małej cytryny
Ciasto:
mąka pszenna 30 dkg
cukier 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 10 dkg
jajko 1 sztuka
woda kilka łyżek
tłuszcz do smażenia
rodzynki 3 (sparzone)
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z jabłkami i rodzynkami

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, przełóż do rondla. Dodaj rodzynki, cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny, duś na wolnym ogniu przez 10 minut, wystudź. Osącz jabłka z syropu. Mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło i jajko. Zagnieć ciasto, wlewając powoli wodę. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij okręgi. Nakładaj porcje farszu, złóż i zlep brzegi, formując rogaliki. Włóż do lodówki na 1,5 godziny. W głębokiej patelni rozgrzej olej, smaż pierogi na złoto (ok. 5 minut), osącz. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 10.01.2012 10:22
smaczne
RenataZ-et 23.09.2010 11:15
Uwielbiam takie.... :)
Margo1 19.09.2010 12:54
Miałam zrobić w zeszłym tygodniu , ale zrobiłam inne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak