leniwe pod beszamelem

leniwe pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąka

    1,5 szkl
  • mleko

    1,5 szkl
  • żółty ser

    10 dag
  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • twaróg

    50 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek, twaróg utrzeć z żółtkami, ubić białka i połączyć z serem, dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Uformować wałki i pokroić jak kopytka. Następnie zagotować wodę, posolić i wrzucić kluski. Gotować aż wypłyną na wierzch.
Stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć, następnie energicznie wymieszaj z zimnym mlekiem. Gotuj, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż leniwe i polej sosem, posyp serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok 15 min w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maciek7

22.11.2011 19:41
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat