Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na drożdżowym cieście
Margarynę roztopić. Resztę mleka lekko podrzać. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
Mak zalać ciepłą wodą, gotować godzinę na małym ogniu.
Mak zmielić, dodać cukier, stopione masło, cukier waniliowy, bakalie , olejek, miód wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 części.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, każdą rozwałkuj na prostokąty, na każdą cześć wyłożyć porcję masy makowej, brzegi posmarować roztrzepanym bialkiem i zwinąć. Następnie każdego osobno, dobrze zawinąć w papier do pieczenia i wszystkie cztrery ułożyć na blasze z piekarnika, wstawić do piekarnika.
Piec ok 40-45min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzic i dowolnie udekorować.