Śliżki

Śliżki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    50 dkg
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka

    1 szkl
  • orzechy

    garśc
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki i niwwielkiej ilości wody z cukrem zagnieśc ciasto jak na pierogi. Uformowac wałeczki grubości ołówka i kroic skoście jak kopytka. Upiec w lekko nagrzanym piekarniku na złoto.
Mak wsypac do miski i zalac wrzątkiem. Odstawic na 20 minut, zlac wodę i znów zalac erzątkiem. Zostawic na godzinę. Płyn z maku zlac a sam mak 2-3 razy zmielic.Zagotowac 1,5 litra wody i zalac zmielony mak, posłodzic i odstawic w chłodne miejsce. Na 3 godziny przed podaniem. Włożyc śliżki do masy makowej aby zmiękły. Podawac jak zupę posypując siekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

17.08.2011 15:28
o jej

Anna146

26.07.2011 07:15
u mnie to się nazywa kluski z makiem

Ela20

03.01.2011 17:51
smaczne :)

Krzysztof42

16.12.2010 15:10
chodnik też jest śliżki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat