Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliżki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 50 dkg
cukier 0,5 szklanki
mąka 1 szkl
orzechy garśc

Przepis i sposób przygotowania na: Śliżki

Z mąki i niwwielkiej ilości wody z cukrem zagnieśc ciasto jak na pierogi. Uformowac wałeczki grubości ołówka i kroic skoście jak kopytka. Upiec w lekko nagrzanym piekarniku na złoto.
Mak wsypac do miski i zalac wrzątkiem. Odstawic na 20 minut, zlac wodę i znów zalac erzątkiem. Zostawic na godzinę. Płyn z maku zlac a sam mak 2-3 razy zmielic.Zagotowac 1,5 litra wody i zalac zmielony mak, posłodzic i odstawic w chłodne miejsce. Na 3 godziny przed podaniem. Włożyc śliżki do masy makowej aby zmiękły. Podawac jak zupę posypując siekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 17.08.2011 15:28
o jej
Anna146 26.07.2011 07:15
u mnie to się nazywa kluski z makiem
Ela20 03.01.2011 17:51
smaczne :)
Krzysztof42 16.12.2010 15:10
chodnik też jest śliżki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak