A\'la wiejska tortilla

A\'la wiejska tortilla

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • cebula

    2 szt
  • jaja

    5 szt
  • masło roślinne

    3 łyz
  • posiekany rozmaryn

    3 łyż
  • pieprz

    3 łyż
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Pokrojone ziemniaki wrzucić na osoloną wrzącą wodę i blanszować - ok. 5 - 7 minut. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Do zeszklonej cebuli przełożyć odcedzone ziemniaki i często mieszając cebulę z ziemniakami smażyć, aż będą miękkie i złociste. Jaja roztrzepać. Do miękkich ziemniaków dodać pozostałe masło i gdy się ono roztopi dodać roztrzepane jaja kurze, wsypać zioła ( ( ja dziś zrobiłam zamiast z rozmarynem to z ziołami prowansalskimi i suszoną zieloną pietruszką), wymieszać zawartość patelni, przyprawić do smaku pieprzem i solą i dalej smażyć na maleńkim ogniu, aż jajka się lekko zetną. Podajemy gorącą potrawę z pikantną surówką (ja podałam z buraczkami na ostro doprawionymi z chrzanem. Można także podać z żurkiem staropolskim.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

05.03.2011 20:33
zrobię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat