Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka wieprzowa z cebulką :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka 25 dag
cebula 1 szt.
smalec 2 łyżki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka wieprzowa z cebulką :

Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek i przekroić na dwa kawałki . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na nim wątróbkę z obu stron tak by była rumiana. Czas smażenia zależy od tego jaką kto lubi. Jedni wolą krwistą inni wysmażoną .Na drugiej patelni podsmażyć na oleju ( w trakcie smażenia wątróbki ), pokrojoną w piórka cebulę .Dodać do wątróbki .Zdjąć z patelni – posolić i popieprzyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu można dodać łyżkę śmietany, 2 -3 łyżki wody- podgrzać i doprawić sos maggi w płynie.
Bardzo lubię podroby , a wątróbkę szczególnie. Robię smażona z cebulką – czasem z dodatkiem jabłka. Ja lubię dobrze wysmażoną, ale to rzecz smaku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 14.10.2010 20:11
Smaku samej wątróbki wiele nie zmienia- to raczej sos przechodzi smakiem jabłka i robi się lekko winny , a jabłko smakiem sosu i stanowi doskonały dodatek . Oba smaki doskonale sie komponują .
Emilia17 14.10.2010 13:53
jaki smak nadaje jabłko wątróbce, mocno zmienia się smak???
Mirka-Ludomila 20.09.2010 12:53
proste, tanie i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak