Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe lekko duszone :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

½ kostki smalcu ( 10 dag ),¼ kostki masła ( 5 dag ),Przyprawa do zup Kucharek- w płynie do smaku
schab 10 kotletów
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe lekko duszone :

Jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Co dom to lekkie niuanse w robieniu. Skład panierki niby prosty. Ciekawe czemu w każdym domu smakują inaczej . raz są to zwykłe schabowe – raz poezja.
Kotlety rozklepać ( bez przesady ). Posolić , posypać pieprzem . Zostawić na 30 minut. Panierować w mące, jajku, bułce tartej , jaku i znów bułce tartej . Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano .Przełożyć do szerokiego rondla , pokropić kotlety maggi , dodać pokrojone w plasterki masło . Na patelnię po smażeniu kotletów wlać wodę i podgrzewać 5 minut. Zalać płynem ułożone w rondlu kotlety. Dusić pod przykryciem 15 minut.
Najlepiej smakują podane z ziemniakami puree i obgotowaną kiszoną kapustą z koperkiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 07.08.2011 14:13
Wyśmienicie wyglądają.
Seba 30.04.2011 12:22
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak