Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szkl
mąka 1 szkl
margaryna 0,5 kostki
jaja 4-5
szczypta soli
Krem:
mleko 3 szkl
mąka pszenna 4 łyżki czubate
mąka ziemniaczna 4 łyżki czubate
cukier waniliowy
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 3
kostka margaryny lub masła

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Zagotować szklankę wody z połowa kostki margaryny, wsypać make, sól i cały czas mieszac az powstanie gładkie ciasto. Wysudzić i zmiksowac z jajkami dodawanymi pojedynczo.

Ciasto podzielic na dwie częsci, rozsmarowac na blasze, wyłozonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 min.

Krem:

Zółótka ubic z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymiksować. Reszte mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu az zgestnieje. Margaryne ubić (przy pomocy miksera) i nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń.

Upieczone wczesniej ciasta przełożyć kremem, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 30.08.2011 21:27
pycha
Pajecznik 17.08.2011 20:25
Żałuję,że pieczenie mnie nie kręci. Uwielbiam karpatkę, ale nigdy jej nie piekłam.
Pajecznik 17.08.2011 20:25
Żałuję,że pieczenie mnie nie kręci. Uwielbiam karpatkę, ale nigdy jej nie piekłam.
PaniMISIOWA 08.08.2011 08:55
uwielbiam, a Twoja do tego jest bardzo apetyczna!
jolajka 08.12.2010 07:24
dawno nie robiłam tego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak