Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sardynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż
seler naciowy
czosnek
sardynki (w pomidorach)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sardynkami

SKŁADNIKI: 5 puszek sardynek w ostrym sosie pomidorowym, 3 szklanki ryżu, 5 szklanek wody, 5 łyżek oliwy, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, 1 łyżeczka roztartego czosnku, 1/4 szklanki posiekanego selera naciowego, 1 łyżeczka posiekanej kolendry.

SPOSÓB WYKONANIA: Sardynki odcedzić, a sos zachować. Rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać zioła, przyprawy, paprykę, czosnek i szczyptę soli. Smażyć 2 minuty. Dodać połowę sardynek i wymieszać. Dodać zachowany sos. W osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy gotować ryż. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodać do ryżu pozostałe sardynki. Przykryć i trzymać na małym ogniu przez 15 minut. Odkryć i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak