Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
masło 1 łyż
czosnek 4 ząbki
mąka 1/2 szkl
bulion 500 ml
przecier pomidorowy 2 szkl
oliwa 1 szkl
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany po grecku

Bakłażany obrać cienko, pokrajać w talarki, osolić i zostawić na godzinę.
Następnie sparzyć gorącą wodą i zostawić pod przykryciem pół godziny,a następnie wycisnąć dobrze w rękach.
Przesypać je mąką i zasmażyć w oliwie na średnim ogniu.

Przełożyć do rondla, zalać przecierem pomidorowym oraz bulionem, dodać przesmażoną w maśle lub oliwie cebulę, wymieszać dobrze i dusić 30—40 minut.
Przed podaniem posypać surowym tartym czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak