Bakłażany po grecku

Bakłażany po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyż
  • czosnek

    4 ząbki
  • mąka

    1/2 szkl
  • bulion

    500 ml
  • przecier pomidorowy

    2 szkl
  • oliwa

    1 szkl
  • bakłażan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany obrać cienko, pokrajać w talarki, osolić i zostawić na godzinę.
Następnie sparzyć gorącą wodą i zostawić pod przykryciem pół godziny,a następnie wycisnąć dobrze w rękach.
Przesypać je mąką i zasmażyć w oliwie na średnim ogniu.

Przełożyć do rondla, zalać przecierem pomidorowym oraz bulionem, dodać przesmażoną w maśle lub oliwie cebulę, wymieszać dobrze i dusić 30—40 minut.
Przed podaniem posypać surowym tartym czosnkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat