Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledź w winie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebule 2 szt
pory 2 szt
mleko 500 ml
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
ziarna ziela angielskiego 6 szt
imbir do smaku
cukier 2 łyzki
olej 250 ml
filety śledziowe 1 kg
wino białe wytrawne 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: śledź w winie

Filety moczyć przez 6-12 h, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 h moczymy je w mleku, nastepnie osączamy je na sicie i kroimy w niewielkie kilkucentymetrowe dzwonka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, białe części pora kroimy w cieniutkie krążki.

Przygotowujemy zalewę:
do wina dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz imbir. Krótko zagotowujemy i studzimy pod przykryciem. Po ostudzeniu mieszamy zalewę z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze mieszamy.

Śledzie układamy w słoju warstwami na przemian z porem i cebulą. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 16.08.2011 14:48
a co na to śledż
Anna141
Anna141 08.05.2011 09:44
ciekawy przepis
jasiek 27.04.2011 22:23
zrobiłem i dobre
jasiek 03.04.2011 10:50
lubię śledziki
marcia71 25.03.2011 13:52
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak