Dynia z ogórkami

Dynia z ogórkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1,5 kg
  • ogórki świeże

    0,5 kg
  • bulion warzywny

    1 szkl
  • śmietana

    1 szkl
  • masło

    2 łyż
  • mąka

    1 łyż
  • kminek

    1 szcz
  • papryka

    1 szcz
  • koperek

    1 szcz
  • sól

    1 szcz
  • sok z cytryny

    2 łyż
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię i ogórki świeże poszatkować w długie paski, posolić i zostawić przez godzinę na cedzaku, aby odciekła z płynu.

Zrobić z masła i mąki ciemną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i śmietaną i dodać do zasmażki dynię z ogórkami, kminek i paprykę, zakwasiwszy sokiem cytrynowym.

Wszystko należy szybko zagotować, i zmniejszyć ogień, niech potrawa \"dochodzi\" na wolnym ogniu. Przed podaniem jeszcze dać trochę surowego soku ogórkowego i posypać posiekanym koperkiem.

Jeśli do potrawy dodajemy zamiast słodkich - świeżych ogórków - ogórki kwaszone, to dodajemy je już po ugotowaniu potrawy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia71

12.08.2011 14:06
nie jadam dyni ale muszę zacząć

msmariusz

06.04.2011 12:37
ciekawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat