Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bukła drożdżowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 0,5 l
drożdże 2 dag
jajko 2 sztuki
tłuszcz 15 dag
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 25 dag
tłuszcz
jajko do smakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bukła drożdżowa

Z mleka, mąki, cukru (z łyżką) drożdży zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jaja ubić z resztą cukru, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i mleko, wyrabiać. Dodać stopiony tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwilę.
Przykryć i czekać aż wyrośnie. Ciasto przełożyć do formy, zostawić w ciepłym miejscu piec 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 14.03.2012 15:31
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak