Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb graham

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
otręby pszenne 3 garście
drożdże 10 dag
kminek Prymat 3 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
siemię lub sezam garść

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb graham

Mąkę, otręby, kminek, sól i ewentualnie sezam lub siemię wymieszać w misce. Ustawić na garnku z ciepłą wodą, by składniki się ogrzały. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości wody, wymieszać z litrem przegotowanej ciepłej wody, wlać do ogrzanych składników. Bardzo starannie wymieszać i wyrobić drewnianą łyżką. Dwie długie wąskie blaszki wysmarowane masłem i posypane otrębami lub bułką tartą napełnić ciastem (do połowy wysokości i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Piec ok.60 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta639 17.09.2010 21:04
Polecam
Klaudia007 12.07.2010 08:49
Ciekawy przepis
elwal
elwal 25.06.2010 14:49
Chyba upiekę w sobotę domowy chlebek :) Mam różne mąki, a dość dawno nie piekłam... narobiłam sobie ochoty ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak