Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki ze schabu trochę inaczej :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 łyżeczka pieprzu mielonego ,2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego )
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 4 łyżki
schab bez kości 40 dag
słonina 30 dag
cebula 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki ze schabu trochę inaczej :

Skazana jestem na szaszłyki z piekarnika . Nigdy nie będą takie jak z rożna ale i tak pyszne .
Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia .
Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na 1 godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w grube plastry .
Nabić na patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno .
Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody.
Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie .
Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać tak jak każde mięso czy już jest dobre .
Można też każdą porcje szaszłyka zawijać w folię aluminiową i tak piec - ja jednak wolę ten sposób - mogę w każdej chwili skropić mięso ( czasem piwem ) jak mi się wydaje że może wyjść za suche .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 01.08.2011 19:08
fajne
eli_555 26.09.2010 22:04
ale pychotka
dragonfly 24.09.2010 19:03
pychotka :)
PaniMISIOWA 23.09.2010 16:02
Szaszłyki ze schabu są naprawdę pyszne, ale długo sie robią...
Mariusz17 18.09.2010 14:27
Apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak