Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 500 g
drożdży 50 g
mleko 250 ml
cukru 50 g
soli niewielka ilość
masła 50 g
żółtko jajek 4
tłuszcz
cukier puder do udekorowania

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy dziurę, wkruszamy do niej drożdze, dolewamy ze dwie łyzki mleka i łyzkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Pozostale składniki tj. mlek, sól, masło oraz żółtka ścieramy i w połączeniu z mąką ugniatamy ciato i odstawiamy na godzine. Ciasto rozwalkowujemy na grubość 1-1,5 cm i wycinamy krążki szklanką, z każdego krążka wycinamy środek mniejszą szklanką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 03.08.2011 08:18
super
Izabela28 03.01.2011 20:06
Fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak