Rolada z czekoladowym kremem

Rolada z czekoladowym kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    300 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier drobny

    0,5 szkl
  • mąka

    0,5 szkl
  • jajka

    3 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • krem czekoladowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, potem żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z mąką mieszamy już na wolnych obrotach i bardzo krótko.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Po upieczeniu zdejmujemy z blachy i razem z papierem na gorąco lekko zwijamy ciasto, nie za ścisło żeby nie połamać.
Ale bez obaw to ciasto dobrze się zwija, bo biszkopt jest miękki.
Zwinięty zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem, ja proponuję gotowy czekoladowy krem do tortów Oetkera.
Krem sporządzamy według przepisu na opakowaniu. Do schłodzonego mleka (może być nawet 0,5% wtedy krem jest naprawdę lekki) wsypujemy proszek i miksujemy około 3 minut, do uzyskania sztywnej masy.

Ciasto rozwijamy delikatnie, nakładamy równomiernie cały krem,
potem zwijamy, ale już bez papieru, oczywiście.
Zwijamy niezbyt ścisło, tak na wyczucie,

Roladę zawijamy w ten sam papier i wkładamy do lodówki, po 10 minutach jest gotowa do jedzenia. Ci którzy nie liczą kalorii mogą polać roladę czekoladą, choć i bez niej jest wyjątkowo smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

13.08.2011 20:18
smaczna mniam

Krzysztof42

15.12.2010 15:43
elegancka

Iwusia

12.05.2010 19:50
Wygląda pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat