Babcina zupa grzybowa

Babcina zupa grzybowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    100 gr
  • śmietana kwaśna 12%

    100 gr
  • makaron drobne niteczki

    100 gr
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i płuczemy je, czynność powtarzamy kilka razy. Możemy również grzyby namoczyć na noc, wtedy szybciej się ugotują.
W litrze wody rozpuszczamy kostkę warzywną i wrzucamy grzyby, gotujemy do momentu gdy grzyby będą miękkie.
Zdejmujemy z ognia, do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i dobrze mieszamy by nie było grudek, następnie wlewamy śmietanę do zupy ciągle mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, można pokusić się o sporządzenie domowego makaronu, ale nie jest to konieczne, bo te gotowe makarony są teraz bardzo smaczne.
Makaron nakładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą, pamiętając by w każdym talerzu nie zabrakło kilku grzybków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

13.08.2011 20:17
smaczna bo babcina ,lubię grzybki zbierać

berys18

16.02.2011 10:51
fajna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat