Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 10 dag
jajko 4
szczypta soli
masło 150 g
cukier 125 g
cukier waniliowy
skórka z cytryny 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 25 dag
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z wiśniami

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 C. Orzechy pokroić. Wiśnie odcedzić na sitku.

Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli i wstawić do lodówki. Masło utrzeć na puszysta masę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skorka cytryny. Dodać żółtka i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodać do masy z żółtek, przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać wiśnie i orzechy.

Ciasto przelać do formy (będzie dosyć gęste) i wstawić do gorącego piekarnika na 50 – 60 min. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobre w środku, jeżeli tak to wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika wysunąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 07.03.2011 20:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak