RACUCHY

RACUCHY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    1,5 SZKLANKI
  • mąka razowa

    1 SZKLANKA
  • drożdże

    4 DAG
  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    1
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • olej

    do smażenia
  • cynamon

    1 łyzeczka
  • jabłka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Letnie mleko wlewamy do miski, następnie dodajemy pokruszone świeże drożdże, cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy jajko, obrane i starte jabłka, cynamon, oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy (dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od drewnianej łyżki). Miskę z ciastem drożdżowym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już nam wyrosło, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy małe okrągłe placuszki z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

13.08.2011 20:17
dziś robiłam podobne na obiad

Krzysztof42

14.12.2010 15:27
na zdjęciu to niezłe grubasy są

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat