Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

buleczki sniadaniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typu 550 1 kg
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: buleczki sniadaniowe

Mąkę wsypać do miski. W środku zrobić zagłębienie i wykruszyć drożdże, wsypać cukier, dodać 8 łyżek wody, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 20 min.
Dodać resztę wody i sól i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, należy je ponownie zagnieść i odstawić na dalsze 15 min. W tym czasie nasmarować olejem blachę i posypać bułka tartą.
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 20 kawałków. Uformować z nich kule i ciasno ułożyć obok siebie na blasze. Odstawić na 30min.
Piekarnik rozgrzać do 200 C. bułeczki posypać makiem i piec ok. 30min w gorącym piekarniku.
Podawać lekko ciepłe. Dla odmiany bułeczki posmarować przed pieczeniem mlekiem i posypać różnymi nasionami i ziarnami np. sezamu, maku, słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Matik 20.09.2010 23:34
rewelka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak