Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe duszone z boczniakami :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab 2 kawałki na kotlety
jajko 1 szt.
boczniaki 6 kapeluszy
cebula 2 szt.
masło 2 łyżki
sos sojowy grzybowy 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 1 szkl.
olej słonecznikowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe duszone z boczniakami :

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić , popieprzyć , panierować w jajku i bułce tartej. Boczniaki oczyścić , przekroić na ćwiartki .Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać na dużej patelni łyżkę masła z łyżką oleju i smażyć przez 5 minut kawałki boczniaka do zarumienienia z obu stron .Wlać śmietankę i sos sojowy, doprawić pieprzem mielonym . Dusić na bardzo małym gazie. W tym czasie zarumienić na złoto na łyżce oleju cebulę . Dołożyć do boczniaka. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła usmażyć na rumiano kotlety , a potem włożyć je na patelnię z boczniakiem . Dusić ok. 5 minut przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .
W czasie duszenia śmietanka powinna trochę odparować tak by powstał gęsty sos .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 23.06.2012 21:08
przepyszny obiad
aniapetr 20.10.2011 12:11
W końcu znalazłam świetną propozycję jak urozmaicić i podgrzać wczorajsze kotlety, rewelacja!!!
eli_555 19.09.2010 21:22
Pyszne kotlety.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak