szynka wiejska wędzona

szynka wiejska wędzona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ilość mięsa zależy od uznania,
przygotowujemy zalewę: do dużej miski wlewamy zimną wodę, ostrugać jednego ziemniaka, wrzucić do wody, następnie sypiemy sól i mieszamy ją tak długo aż ziemniak wypłynie na górę( to solanka jest dobra). Następnie wrzucamy szynki i na górę kładziemy 2,3 ząbki czosnku, 3,4 liście laurowe, kilka ziela angielskiego. Przykrywamy to talerzem na 4 dni, mięso musi być całe w zalewie, po 4 dniach opłukać mięso.
Następnie naciągamy na haki i zawieszamy do wędzarni. Najlepsze do wędzenia jest drewno z wiśni lub olchy.

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia56

11.05.2011 16:36
super

Motorek

04.05.2011 17:57
pycha

Motorek

04.05.2011 17:57
pycha

ben-ka

21.12.2010 08:32
Na święta tez mam wędzone swojskie wyroby:)

MAR3STA

09.12.2010 16:57
pyszna taka szyneczka, inne niech się schowają:)

Grażyna13

25.11.2010 10:21
Oj, jak bym zjadla !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat