Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Dietetyczny\" biszkopt

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżka
mleko 600 ml
orzechy laskowe 1 paczka
kakao na polewe 2 łyżki
mleko -na polewę 2 łyzki
masło 1/5 kostki
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: \"Dietetyczny\" biszkopt

Biszkopt: jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia; wymieszać mikserem i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 30-35 min. Ostudzić.
Uwaga: dobry biszkopt wychodzi jeśli mąki i cukru damy objętościowo tyle samo co jaj (najlepiej wbić jaja do szklanki i sprawdzić ile \"miejsca\" zajmują, a potem taką samą szklanką odmierzyć mąkę i cukier).
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 warstwy. Skropić wg uznania (jakimś alkoholem lub sokiem). Kremy ajerkoniakowe (lub inne) przygotować dodając tylko mleko. Obie warstwy ciasta przełożyć kremem (ciasto-krem-ciasto-krem); na górną warstwę kremu wyłożyć dżem porzeczkowy (można tez inny kwaskowy) i orzechy.
Polewa: masło, mleko, kakao i cukier puder wrzucamy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia składników. Uwaga nie zagotować!. Polewa jest dobra jak powoli ścieka z łyżki. Ciepłą polewą wieńczymy dzieło.
SMACZNEGO!

P.S. Nazwa \"dietetyczne\" tylko dla tego, że do kremów nie dodaję masła :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak