Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORCIK TIRAMISU

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajja 6
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 10 % 1 łyżeczka
mąka 1 szkl
tarta czekoladda
masa
śmietana 30% 1 litr
serki homogenizowane(waniliowe) 4 szt
żetaltyna 4 łyżki
woda 100 ml
poncz
capuccino 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 4 lyżki
wódka 150 ml
woda 150 ml
baton 2szt większe lub 4 małe

Przepis i sposób przygotowania na: TORCIK TIRAMISU

Białka ubić na sztywno, w drugim naczyniu do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, ubić. Połączyć z białkami i jeszcze chwile ubijać, aż będzie puszysta masa.
Następnie dodać przesiana mąkę i lekko wymieszać.
Wylać na tortownice, piec biszkopt 40 - 45 min.
Po upieczeniu, wystudzić i przekroić go na 3 krążki.
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno (najlepiej wcześniej ja schłodzić), cały czas lekko mieszając dodać cukier puder, serki homogenizowane i żelatynę (rozpuszczona w 100ml wody).
Krążek pierwszy nasączyć ponczem wyłożyć cześć śmietany, posypać startym snickersem, następnie kolejny krążek, poncz, śmietana, snickers, ostatni krążek, poncz, śmietana.
Boki również wysmarować śmietana, a wierzch tortu posypać starta czekoladą.(lub inna dekoracją

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak