Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 1/2 kostki
sól
żółtko jajek 1 szt
cukier 5 łyżek
cytryna 1 szt
rum 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 3 łyżki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: placek jabłkowy

Wysypać mąkę, uformować w niej dołek, dodać pokawałkowane masło, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Zetrzeć skórkę z cytryny. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, pokropić sokiem z cytryny. Dodać rum, cynamon, resztę cukru, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę wstawić do lodówki, schłodzone ciasto zagnieść, oddzielić ok. 2/3 części i rozwałkować na okrągło. Wyłożyć ciasto do formy, nadzienie jabłkowe rozmieścić równolegle na cieście, resztę ciasta rozwałkować i przykryć nadzienie. Piec około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 27.10.2010 17:58
znakomicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak