Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strogonoff po Wileńsku Przepis po dziadku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
łodyga selera pokrojona w kostkę 1 sztuka
zielona papryka (świeża) krojona w kostkę 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
bulion wołowy 400 ml
sherry 60 ml
musztarda dijon 1 łyżeczka
śmietana 12% 250 ml
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
polędwica wołowa 1/2 plastry
cebula 1 sztuka
ryż 750 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonoff po Wileńsku Przepis po dziadku

W rondelku rozgrzewamy olej i masło. Warzywa podsmażamy kilka minut i dodajemy wołowinę. Panierujemy mąką i smażymy mięso 3-4 minuty.

Dodajemy bulion, sherry, przyprawy i musztardę. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 80 minut.

Dokładnie mieszamy ze śmietaną. Na półmisku układamy z ryżem. Polewamy sosem, dodajemy wołowinę i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 07.07.2011 18:17
nazwa fajna
kotlet 19.03.2011 23:46
świetny przepis
Marta98 29.01.2011 21:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak