Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topione rogaliki z marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
masło 250 g
drożdże świeże 50g
cukier puder
marmolada
jajko
kwaśna śmietana 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Topione rogaliki z marmoladą

Masło posiekać z mąką, dodać smietanę, zagneisć caisto jak kruche, wkruszyc drożdze i ponownie dobrze wyrobic, zagniesc i uformaowac kule. Włożyć ją do duzego garnka z możliwie jak najbardziej lodowatą wodą. ciasto opadnie na dno, ale po parunastu minutach
wypłynie, wtedy wyjac, osuszyc delikatnei sciereczką i przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść. odcinać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty lub kwadraty, na każdy położyć odrobinę marmolady i zwijać w rogaliki. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, popędzlować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 stopniach do zezłocenia- około 10 minut. posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 12.07.2012 09:27
super
Kasiax18 04.07.2012 19:31
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak