Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 lub 4
cukier
cukier waniliowy
jabłka 2 kg
smalec po pół kostki
masło roślinne po pół kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabłka:
Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i zesmarzyć lekko w rondlu w celu odparowania wody.
Białka:
2białka ubić z 3/4 szklanki cukru na sztywną masę.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 lub 4 żółtka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy dokładnie połączyć, utrzeć mikserem. Ciasto podpiec. Kiedy się zarózowi, posmarować dżemem porzeczkowym i nałożyć jabłka, następnie białka ubite z cukrem i przykryć cienką warstwą ciasta. Piec niecałą godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 15.11.2012 20:45
palce lizać
ewelinapac 01.11.2011 15:04
dobra
Justyna Jussstiii 30.09.2011 14:38
super
treonina 06.07.2011 21:15
dobrze wygląda!
Mysiunia 06.07.2011 21:02
dobra
Ela15 31.03.2011 12:01
pychotka
Mati13 24.03.2011 16:11
pyszna
iknkirke 04.02.2011 07:52
pycha
Monika179
Monika179 04.11.2010 16:09
pycha super przepis
Dorota76 17.09.2010 11:08
Jesień bez szarlotki jest stracona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak