Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z twarogu

4.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zainspiruj się przepisem na placuszki z twarogu i przygotuj pyszny deser, obiad lub kolację! Podawaj z sezonowymi owocami, cukrem pudrem, sosem lub dżemem.

Składniki:

mąka 2 łyżki
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżka
twaróg 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z twarogu

Ten przepis pokochają najmłodsi. Dodatek twarogu sprawia, że placuszki są bardzo delikatne i puszyste. 

Za każdym razem mogą smakować nieco inaczej, w zależności od dodatków z jakimi je podasz. Wybór tutaj jest całkiem spory - możesz postawić na ulubiony dżem, konfiturę, sos owocowy lub zjeść solo. Która opcja do Ciebie najbardziej przemawia? A może wolisz podać placki twarogowe na słono? Tutaj sprawdzi się sos czosnkowy idealnie. 

Najlepiej wykorzystaj twaróg półtłusty. Najlepiej wybrać produkt w kostce. 

Oddzielamy żółtka o białek. Twaróg mieszamy z mąka, żółtkami i solą. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masa twarogową.
Smażymy placuszki na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor.

Podajemy z dżemem lub sosem owocowym.

Zapraszam też po przepis na omlet z szynką. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak