Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wielowarzywna do słoików.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusty białej 2 kg
cukinii młodej ze skórką 2 kg
marchewki 4 szt
pietruszki 4 szt
pory 2 szt
papryki czerwone 2 szt
natki pietruszki 1,2 pęczka
octu 10% 3/4 szkl
soli 2 łyżki
cukru 1 szkl
olej 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wielowarzywna do słoików.

Warzywa umyć, marchew,pietruszkę oskrobać.
Kapustę poszatkować, cukinię zetrzeć na szatkownicy lub pokroić w plastry. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, por pokroić w cienkie półkrążki a paprykę w paski.
Warzywa wymieszać z olejem, przegotowanym i ostudzonym octem, cukrem i solą, wsypać natkę. Dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15-20 minut.
Jest to porcja na 10-11 słoików o pojemności 0,5 litra.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 16.03.2012 22:47
jest super
maciek7 07.03.2012 18:56
rewelacja, na pewno zrobie jak bedzie sezon :)
Justyna223 28.06.2011 22:26
super
ewelinapac 06.01.2011 09:14
pyszna
katarzynka455 25.09.2010 15:56
fajny przepis
agnieszka189 24.09.2010 12:06
super pomysł, na pewno wypróbuję
Natalia/tubisiek 21.09.2010 08:06
jadłam kiedyś podobną i bardzo mi smakowała :)
misia53 16.09.2010 23:15
W zimie jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak