Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczana baba

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 3 szkl
masło 20 dkg
mąka pszenna 5 łyżek
drożdże 2 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczana baba

Tłuszcz roztopic i zalac gorącym mąkę gryczaną. Wymieszac. Wsypac mąkę pszenną i wlewac stopniowo tyle zimnej wody aby cisto miało kosystencję gęstej śmietany.. Posolic i dodac drożdze roztarte z odrobiną cukru. Wyrobic i zostawic w cieple do wyrośnięcia. Ciasto przełożyc do wysmarowanej formy i piec około godziny w temp. 190 stopni. Podawac gorącą, polaną roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 23.01.2012 15:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak