Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z karkówki z sosem balsamicznym

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebule 1-2
łyżki octu balsamicznego 2-3
łyżeczka masła 1
łyżeczka mąki pszennej 1
łyżeczka cukru 1
karkówka 1-1.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z karkówki z sosem balsamicznym

Karkówkę opłukałam i dobrze osuszyłam ręcznikami papierowymi. Natarłam ją solą, paprykami, czosnkiem i niewielką ilością majeranku - zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjęłam z folii i posmarowałam 1-2 łyżkami oleju. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekłam ok. 20 min. a kiedy mięso w wierzchu się ścięło zmniejszyłam temp. do 180 st. i piekłam 1 godziną. W między czasie podlewałam pieczeń sosem uzupełniając go gorącą wodą. Po godzinie przykryłam pieczeń folią aluminiową i zostawiłam w piekarniku na 30 min. zmniejszając temp. do 140 st.. Po upieczeniu wyjęłam pieczeń na deskę, znów zakryłam folią a z blaszki zlałam sos. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, podsmażyłam posiekaną cebulę aż się zeszkliła, dolałam sos z blaszki i gotowałam kilka minut aż cebulka była miękka. Doprawiłam sos octem balsamicznym i zagęściłam dodając pastę zrobioną z miękkiego masła i mąki. Gotowałam mieszając aż sos zgęstniał. Pieczeń pokroiłam w dość grube plastry i polałam sosem. Podałam z ziemniakami z wody i gotowaną marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 21.02.2012 19:23
mniam
Magdalena80 22.10.2011 21:39
te marchewki rewelacyjnie wyglądają na talerzu- plus za fajną kompozycję...
eli_555 07.09.2011 23:22
pycha
banditka 30.09.2010 19:28
smaczne
wedith1 26.09.2010 08:25
Mmmmmmmm! Boskie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak