Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pijany sos grzybowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

½ kg grzybów
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka rosołu
5 dkg masła
2 łyżki mąki
szklanki śmietany
cebula
seler
natka pietruszki
sól
masło

Przepis i sposób przygotowania na: pijany sos grzybowy

Grzyby pokroić w plasterki i gotować w winie do miękkości. Mąkę zarumienić na maśle, Dadaja łyżkę tartej cebuli, łyżeczkę tartego selera i dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki oraz sól. Wszystko zalać rosołem. Dusić na małym ogniu przez czas 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Wymieszać z grzybami i czerwonym winem i raz jeszcze zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać śmietany i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 01.12.2011 20:45
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak